Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Хапчета против разгонване — НЕ ги давайте ако обичате вашия любимец

От години на българският фармацевтичен пазар се продават хормонални ветеринарно – медицински препарати на таблетки създадени за употреба при нашите домашни любимци – кучета и котки. Най-разпространените са”Нонестрон “ и “Ноновулин”, съдържащи мегестрол ацетат. Тъй като през последните години този медикамент намира широка употреба ( а по наше мнение тя е и безконтролна ) от собствениците на домашни любимци и поради оскъдното описание на страничните действия в приложените към продуктите листовки, ние намираме за необходимо да сведем до знанието на хората, които обичат своите четириноги приятели степента на риск, която се крие в употребата на Нонестрон и Ноновулин.

Системната употреба на мегестрол ацетат ( това е активното вещество на тези медикаменти ) неминуемо води след себе си до някой от следните странични ефекти:

Противопоказанията за използването на препарата са следните:

Пишем всичко това защото станичните ефекти на активното вещество са изключително често срещани – един или няколко от тях се явяват във висок % от случаите след неговата употреба.За последните две години при нас са зачестили случаите на хронично гнойно възпаление на матката и тумори на млечните жлези при кучета и котки. Тревога будят и зачестилите случаи на захарен диабет (за нашата клиника те са 3 за последните 8 месеца ). Лечението на захарният диабет след овладяване на острият стадий може както при хората да премине на доживотно поддържане с инсулин. Лечението на пиометрата и туморите на млечните жлези е хирургично и се явява животоспасяващо. В разговор със стопаните на заболели животни в около 90% от случаите установяваме, че те на един по-ранен или късен етап от живота им са третирали своите любимци с мегестрол ацетат. Добавете и факта , че в САЩ мегестрол ацетатът не е лицензиран за употреба при котки. Безконтролното предлагане на мегестрол ацетат ( можете да го откриете в почти всеки зоомагазин или магазин за храна за домашни любимци съпроводен с единственото упътване от страна на продавачите – “ Това са хапчета против разгонване”), както и ниската му цена го правят широко използван.

Имайки в предвид гореизложеното ние считаме, че производителите трябва да изложат в листовката на препарата ВСИЧКИ потенциални странични ефекти и противопоказания за неговата употреба. Производителят трябва да знае, че добрата производствена практика включва информиране на клиента за възможните странични ефекти на лекарството.Това позволява лесно откриване на ранни признаци на възможни заболявания причинени от хормоналният препарат. Считаме, че Вие, собствениците на домашни любимци сами можете да прецените ползата и вредата от т. нар. “хапчета против разгонване”, а ние като ветеринарни лекари Ви съветваме , когато решите да използвате подобен препарат да се консултирате с нас , поне докато производителят сметне за необходимо да Ви запознае с всички действия на медикамента.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече