Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Грижи за декоративни птици

ГРИЖИ ЗА ДЕКОРАТИВНИ ПТИЦИ Отглеждането на декоративни птички е популярно от хиляди години. Тяхното красиво оперение, песни, способност да говорят правят птиците идеални домашни любимци за много хора. Има голямо разнообразие от птици – от дребните финки до едрите ара.

Преди да купите птица, поинтересувайте се от нейните индивидуални особености, грижи по отглеждането, специални хранителни изисквания и грижи за здравето, за да сте наясно дали избрания вид птица е подходящ за вас. Въпреки че всеки вид птица има свои специални нужди, вие можете да допринесете за развитието на една дълга и щастлива връзка с вашия любимец, като следвате няколко прости съвета.

ИЗБОР на здрава птица Здравата птица е активна, с ясни очи (поглед), с чисти пригладени пера и е добре охранена. Птица, която седи тихо, с разрошени пера, която крие глава под крилото си или отзад е зацапана с изпражнения, вероятно има здравословен проблем. Скоро след закупуването й новата птица трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Прегледът би трябвало да включва изследване на кръв и изпражнения, тъй като много заболявания нямат явни клинични признаци

ОТГЛЕЖДАНЕ на вашата птица

КАФЕЗ Честно казано никоя клетка не е “достатъчно голяма” на практика клетката зависи от типа птица. Твърде малката клетка може да доведе до нараняване краищата на крилете или увреждане (разръфване) перата на опашката или крилата или до емоционален стрес на вашата птица. Клетката трябва да бъде конструирана от материал, подходящ за типа на птицата. Готовите метални клетки са добър избор. Избягвайте клетки с остри ръбове или издатини, които могат да представляват опасност. Ако желаете сами да си направите клетка, имайте в предвид, че папагалите обичат да дъвчат, така че трябва внимателно да подберете материалите. Някои консерванти за дърво, оловни бои или спойки са отровни, ако се сдъвчат.

КАЦАЛКИ Едно добро разнообразие от кацалки ще ви помогне да предотвратите проблемите с краката и стъпалата. Изберете кацалки с различен диаметър, включително и плоски. Кацалките трябва да бъдат направени от лесен за измиване материал

Ако използвате клончета, те трябва да бъдат от неотровни дървета (напр. акация, черница, бъз, бреза, дъб; иглолистните дървета не са подходящи) и да са добре почистени.

КУПИЧКИ ЗА ХРАНА И ВОДА Най-добре е купичките да се почистват ежедневно, за да се намали бактериалното замърсяване. Те трябва да имат капак и да са поставени така, че да не се замърсяват с изпражнения.

ПОДЪТ НА КЛЕТКАТА Хартията на дъното трябва да се сменя ежедневно. По-лесно е да поставите няколко листа и да отстранявате най-горния. Ако използвате талаш или трици, по-добре е да са от надежден производител, за да се намали рискът от бактериално или гъбично замърсяване.

ИГРАЧКИ Играчките трябва да са подходящи за конкретния вид птица. Големите птици лесно могат да разрушат играчки, предназначени за по-малки птици, и да се наранят. Стъклените огледала и малките камбанки са особено опасни за тях. Внимавайте за остри ръбове и куки по играчките. Избягвайте претрупването на клетката.

ПОКРИВАЛО Клетката трябва да бъде покривана всяка нощ за 8-10 часа, за да се поддържа топла и да се осигури покой на птицата.

Избор на ПОДХОДЯЩО МЯСТО за клетката Вашата птица ще бъде най-щастлива, ако я поставите в стая, която използвате често – хол или всекидневна. Не поставяйте птицата в кухнята, защото парата от готвенето или изпаренията от препаратите за почистване могат да бъдат опасни за нея. Мястото трябва да бъде топло и добре осветено. Теченията, понасяни от хората, като цяло, не засягат здравата птица, но непрекъснатото излагане на течение или климатик може да доведе до стрес или болест. Директната слънчева светлина стимулира птиците, но през летните дни трябва да се внимава да не доведе до прегряване.

ХРАНЕНЕ на вашата птица Доброто хранене е важно за Вашата птица. Най-добре е да й давате смес от семена или пелети, които са чисти, пресни и от надежден източник.Проверете при Вашия втеринарен лекар за специалните хранителни изисквания на вашата птица. Всички птици имат постоянна нужда от прясна , чиста вода . Нужни са също така и пресни храни

Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват щателно , за да се отстранят всички замърсявания . Прекомерният прием на плодове и зеленчуци обаче можя да доведе до воднисти изпражнения . Препоръчително е ежедневно добавяне на витамини и минерали, за да се осигури това,което евентуално може да липсва в дажбата на птицата и да се повиши нейната устойчивост към инфекции . Най-чести при кафезните птици са недостигът на вит. А и калций.

ОБУЧЕНИЕ на птицата Има много теории и книги за това, как да се обучи една птица. Общо взето, Вие трябва да спечелите доверието на Вашата птица. Птиците имат нужда от социализиране, но връзката не бива да се пришпорва. Ключът е в търпението. Можете да използвате любими храни като награда. Подрязването на маховите пера на крилата може да бъде от полза при обучението . Корелите и големите папагали могат да бъдат научени да говорят чрез повтаряне на проста дума на къси, чести тренировъчни сесии с храна като поощрение. Не преминавайте на нова дума, докато Вашия любимец не е усъвършенствал настоящата.

Избягване на ОПАСНОСТИТЕ в домакинството Много неща в дома могат да бъдат опасни за птицата Например: • ПРОЗОРЦИ И ОГЛЕДАЛА – не изглеждат като препятсвие и птиците могат да се блъснат в тях. Отворените прозорци и врати са явна опастност. • ОТВОРЕНИТЕ СЪДОВЕ С ВОДА, каквито са мивките, тоалетната или съдове с вода, крият риск от удавяне. • ТАВАНСКИТЕ ВЕНТИЛАТОРИ – могат да причинят сериозно нараняване на летящи птици. • СИЛНИ ШУМОВЕ – могат да причинят стрес, да намалят устойчивостта към заболявания или да създадат емоционални проблеми. • ДРУГИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ В СЕМЕЙСТВОТО – кучета, котки, могат да навредят на птицата. Ревнива или агресивна птица може сериозно да увреди пръстите или клюна на друга птица. • ГОРЕЩИ СЪДОВЕ, ГОРЕЩА ХРАНА И ГОРЕЩИ КОТЛОНИ могат да причинят сериозни изгаряния. • ОТРАВЯНЕ С ОЛОВО – може да настъпи, ако птиците докосват оловни или боядисани с оловни бои предмети, дъвчат ги, поглъщат малки фрагменти от тях. Основни източници на олово са стара (на основата на олово) боя, спойки, корнизи, станиоли от винени бутилки, оловни сачми. Оловното отравяне причинява разстройство на нервната система (обикновено припадъци). Трябва да потърсите незабавно лекарска помощ, ако предполагате, че птицата може да се е отровила. • НЯКОИ ДОМАШНИ САКСИЙНИ РАСТЕНИЯ – коледна звезда, азалия, спатифилиум, филодендрон, циклами, дифенбахия, лилиум и др. – са отровни за птиците.

• ГОТВАРСКИ ПАРИ И ИЗПАРЕНИЯ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ – те са опасни, тъй като птиците са малки по размер и имат много чувствителна дихателна система. Вероятно сте слушали истории за едновремешните миньори, които са използвали канарчета в мините, за да откриват опасните газове. Птиците показват вредните ефекти на газа много по-рано, отколкото хората го усещат. Някои потенциално опасни субстанции в домашни условия са аерозолни спрейове, спрейове за тигани против загаряне, въглероден окис от изгорели автомобилни газове, комини и печки, изпарения от бои при боядисване, цигарен дим, газ от готварска или отоплителна печка или всеки материал, който излъчва газове. Ако забележите странна миризма или дим, веднага преместете птицата си на място с чист въздух. Изпаренията от ежедневното готвене могат да навредят на птицата Ви, особено пушекът от загоряла храна. Прегрятото готварско олио или друга мазнина също могат да отделят опасни изпарения. Разтопени пластмасови дръжки могат да замърсят въздуха. Незагарящите готварски съдове с покритие от тефлон (PTFE) отделят опасни изпарения при нагряване над 260 ?С – не много над обичайната температура за пържене или печене. Като цяло фритюрниците с РТFE покритие трябва да се избягват, тъй като даже и при нормална употреба те постигат изключително високи температури и отделят опасни за птиците изпарения.

ЕДНО ПРОСТО ПРАВИЛО Е НИКОГА ДА НЕ ДЪРЖИТЕ ПТИЦИТЕ СИ В КУХНЯТА.

Как да познаем БОЛНАТА ПТИЦА Птиците крият заболяванията си много добре, тъй като това е част от естествената им защита. Птица, която е била болна цял ден, може да заподскача в клетката, когато собственикът влезе в стаята. Ето защо, когато птиците не могат повече да крият своето неразположение, те са сериозно болни. Важно е да се разпознават ранните симптоми на заболяване при птиците. Болната птица стои продължително накокошинена, затваря очите си – като че ли спи, стои с отпуснати криле, клатушка се, като стои или е приклекнала. Промяна в поведението – не е така игрива, говори по-малко или не пее, може да показва проблем. Птица, която не се храни, е в сериозна опасност, тъй като птиците имат много интензивна обмяна на веществата, и състоянието й може рязко да се влоши. Птици, които пият голямо количество вода, могат да имат метаболитно заболяване като диабет, заболяване на бъбреците или на храносмилателния тракт. Повръщането е признак на здравословен проблем. Повръщащата птица протяга шията си напред и често по главата й или в клетката има следи от повърнато съдържание (храна, семена). Промени в цвета, консистенцията или количеството на изпражненията могат да показват проблем. Когато птицата диша, трябва да го прави почти без усилие

Затруднения в дишането като задух, свирещо дишане, пукане са признаци на заболяване. Носните изтечения може да изглеждат като течност в ноздрите или като зацапване на перата около ноздрите. Люспичките около клюна и очите може да са признак на краста. Птиците страдат и от тумори. Те може да имат и абсцеси, така че всяка необичайна подутина трябва да се изследва внимателно. Въпреки че не са признак на заболяване, прекалено израсналите нокти и клюн могат да бъдат опасни за Вашата птица. Те могат да се закачат или счупят и да доведат до кръвоизлив. Също така пръстените за идентификация, ако се закачат за клетката или други обекти, могат да причинят счупване или изкълчване, при по-малки птички кракът може да се разрани или изсъхне. Пръстените трябва да се движат свободно или да се отстранят, ако не са абсолютно необходими.

Тези основни правила ще Ви помогнат да се грижите по-добре за Вашата птица, когато тя е здрава или болна. Търсете помощта на Вашия ветеринарен лекар. Една болна птица, която е лекувана правилно и навреме, има много по-големи шансове да се възстанови.

ВЕТЕРИНАРНИ УСЛУГИ за птици

  1. Прегледи

  2. Стационарно и интензивно лечение

  3. Диагностика: – хламидия (пситакоза) – биохимия на кръвта – фекални изследвания – микробиологично изследване – рентгенови снимки

  4. Подрязване на нокти и крила

  5. Хотел

  6. Отстраняване на пръстени

ПРЕПОРЪКИ:

  1. Преглед преди купуването Преди да ги отнесете в къщи, всички птици трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар, за да намалите риска от пренасяне на заболявания или паразити на други птици или членове на семейството Ви. Лекарят може да препоръча допълнителни изследвания, основавайки се на прегледа или вида на птицата.

  2. Ежегодна профилактика Добрата профилактика включва ежегоден преглед с фекално изследване и в някои случаи биохимични изследвания. Това ще помогне за откриване на болните птици, преди състоянието им да се влоши.

  3. Хранене Поне 70 % от заболяванията на птиците, отглеждани в клетка, са директно или косвено свързани с хранителен дисбаланс. Ние предлагаме консултации за хранителните изисквания на различните видове птици.

  4. Организация на птичарник За всеки птичарник трябва да се създаде индивидуална схема за профилактика и предпазване от болести съвместно от ветеринарния лекар и собственика.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече