Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Дирофилариоза при котките

Дирофилариоза при котките Eдин от най- големите митове за дирофилариозата при котките е този , че те не могат да се разболеят от това заболяване. За нещастие, точно както и кучетата, котките МОГАТ да се разболеят. Симптомите обаче са по-малко явни и често остават недиагностицирани. Поради това има много недоразумения касаещи това сериозно заболяване.

Дирофилариозата при котките се причинява от паразит , наречен Dirofilaria immitis. Той живее в сърцето и кръвоносните съдове на инфектираните котки. Предава се на котките чрез ухапване от комар , който носи ларвната форма на този паразит. Дори и котки , които живеят само вътре, могат да бъдат инфектирани – нужно е само едно ухапване от инфектиран комар, за да бъдат предадени ларвите на сърдечния червей на котката. И за съжаление , има много малко симптоми , с които котката би показала, че е болна. Много рядко се проявяват респираторни ( дихателни ) симтпоми или повръщане и по-често котка заразена с дирофиларии не показва никакви симптоми.

Няма безопасно лечение за котка с дирофилариоза. Веднъж налична ,дори и да се използва всеки месец профилактичното спот-он средство срещу болестта ( препарат за накапване ),той ще убие само младите форми ( миркофилариите ), но НЕ и възрастните червеи. За нещастие възрастните форми ще продължават да живеят необезпокоявани в сърцето и кръвоносните съдове достигайки до 30 см дължина ! Когато достигнат този размер могат да причинят запушване на кръвоносни съдове и внезапна смърт .

За щастие, използването на месечното профилактично средство ( на нашия пазар Stronghold , на западния и американския – Revolution, Heartgard for Cats, Interceptor ) ПРЕДИ котката да се е заразила, е сигурен начин да я предпазите. За съжаление на нашия пазар все още липсва тест за доказване на заболяването, а би трябвало той да се прави ежегодно. По статистика от САЩ на всеки 10 заразени кучета се пада по 1 заразена котка. В България заболяването се разпространява все повече и повече сред кучетата , респективно и сред котките, но точни данни за котките все още няма.

Дирофилариозата при котките може да бъде трагично заболяване с фатален край. Лесно е обаче да предпазим котката от него – ползвайки правилното средство за месечна профилактика.

За нагледна информация вижте това :

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече