Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Важни съвети за предпазване от отравяне

ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ОТРАВЯНЕ Знаете ли, че много вещества, които се намират във вашия дом могат да бъдат много опасни за домашните любимци.

  1. Известни храни могат да са токсични за домашните любимци, ако те приемат определено количество от тях. Опитайте се да запомните следния списък: – алкохолни напитки; – авокадо; – шоколад; – кафе; – мазнини; – ядки от австралийското дърво макадамия; – плесенясали, или престояли и развалени храни; – кромид лук; – стафиди и грозде; – готварска сол; – мая за тесто.
  2. ИБУПРОФЕН може да премахне вашето главоболие, но много лекарства в нашия дом, използувани без лекарско предписание, могат да са смъртоносни за домашния любимец. Моля дръжте всички лекарства, които купувате против простудни заболявания, особено ПАРАЦЕТАМОЛ, антидепресанти, лекарства предписани при ракови заболявания, при стомашно-чревни проблеми и витамини затворени в помещения до които домашния любимец няма достъп! Никога не давайте лекарства на своя любимец без консултация с ветеринарен лекар.
  3. Средства, които се използуват срещу бълхи и други ектопаразити. Винаги четете упътването преди да използувате някой препарат за обезпара зитяване на домашния любимец, а също тези препарати, които се използуват за третиране на дворчета и други площи. При неправилна употреба на тези продукти могат да възникнат отравяния с различна по степен тежест, от повръщане и диария до много по-тежки признаци като затруднено дишане, мускулни спазми и припадъци.
  4. Никога не третирайте котки със средства предназначени само за кучета, или обратно. Например има повече от 18 продукта за третиране срещу бълхи за кучета, които съдържат permetrin – няколко капки от който могат да бъдат смъртоносни за котките
  5. Много цветя, които се отглеждат в дома ни са красиви, но могат да бъдат отровни за домашния любимец. Ако не познавате добре кои от растенията във вашия дом могат да бъдат токсични, добре е да се осведомите дали те са безопасни или не.

Трябва да знаете, че много членове на семейство Lilium , Hemerocallis, могат да причинят бъбречна недостатъчност при котките, ако те се хранят с тях. Красивата коледна звезда, която напоследък се използва за украсяване на дома по празниците също е отровна.

  1. Антифризът, използуван в охладителната система на колите е смъртоносен за кучето и котката, дори и в много малко количество. Всяко разливане около вашия автомобил трабва да бъде изчистено своевременно. Обмислете също, да замените антифриза, който има за основа пропилен-гликол, с по-слабо токсичния антифриз, който съдържа етилен-гликол.
  2. Използувате ли средства за борба с плевелите във вашата градина, а също и торове и инсектицидни препарати срещу вредителите по растенията? Винаги следвайте инструкциите за правилна употреба на тези продукти и не позволявайте достъп на вашия любимец за определения период от време до тези места, отбелязан на опаковката. Ако кучето или котето бъде допуснато по-рано до тези места, може да бъде изложено на действието на препарата, когато ближе своите лапи или козина.
  3. Винаги съхранявайте всички средства, използувани в градинарството на недостъпни за животните места, като гаражи и складови помещения, които св заключват! Към тези вещества спадат също бои, лакове, масла, бензин, газ и др., които са животозастрашаващи.
  4. Какви растения растат във вашата градина? Много от тях могат да бъдат вредни за животните, ако се консумират. Затова е добре да знаете кои растения са безвредни, преди да засадите градината или дворчето. -Кардиотоксични растения, които увреждат сърдечната дейност са: растения от семейство лилия, олеандър, рододендрон, азалия, тисово дърво, напръстник. -Листата на ревена, някои членове от семейство Lilium могат да причинят бъбречна недостатъчност. -Някои гъби причиняват чернодробна недостатъчност.
  5. Трябва добре да обезопасите кошчетата за отпадъци във вашия дом, за да не си открадне нещо от тях домашния любимец. Ако предполагате, че той е изял някакви отровни вещества, веднага се обадете на вашия ветеринарен лекар. В много случаи, ранното установяване на отравянето и подходящото третиране може да намали риска от развитие на клинични признаци, или ако са се появили симптоми на отравяне, да увеличи шанса за успешно възстановяване. Ако видите, че домашния ви любимец е погълнал или се е изцапал с отровни вещества, когато го заведете на лекар задължително носете опаковката или поне част от препарата, растението и т.н. За повече информация за това как да обезопасите дома си от отровни вещества посетете интерактивната къща “Make Your Pet’s Home Poison Safe” в сайта: www.apcc.aspca.org.
Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече