English

Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

You can change the site language in the menu. Got it

Трябва ли да кастрирам моето куче / моята котка?

Разглеждайки обстойно страничните ефекти на хормоналните средства за контролиране на разгонването при кучето и котката, стигнахме до извода, че по-добър избор, е кастрацията. Тя е с най-малки рискове за здравето на животното, страничните є ефекти са минимални и отдавна се е наложила като ранна рутинна процедура във всички страни с добре развита ветеринарна медицина.

Кастрацията е хирургична процедура, която лишава мъжка или женска котка, респективно куче, от възможността за размножаване. При мъжките операцията се състои в отстраняване на тестисите, при женските се отстраняват двата яйчника и матката. Тези операции се правят под обща анестезия. Домашните любимци се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и за да се предпазят от някои заболявания. При женските животни това са рак на млечните жлези, гнойно възпаление на матката (пиометра) и други заболявания на матката. Особено важно е да се кастрират мъжки животни, които са крипторхиди (единият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в ингвиналните канали), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан. Всички тези заболявания са сериозни и дори открити навреме и лекувани правилно, излагат на голям риск живота на животното. За да има кастрацията профилактично действие срещу тях, най-добре е женските да се оперират преди първото им разгонване, а мъжките ­ на 7-8 месечна възраст. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят по-дълго.

Има ли странични ефекти? Много рядко при кастрирани женски кучета в по-зряла възраст може да се прояви трудност при задържането на урина (инконтиненция). Този проблем се решава успешно с хормонозаместваща терапия. При някои индивиди се повишава склонността към напълняване, но това се регулира лесно с подходяща диета и режим на движение.

Да разгледаме как се отразява кастрацията върху общото поведение на животните и да се спрем на въпросите, които най-много притесняват стопаните и по които има разпространени най-много неверни схващания.

Ефект върху общия темперамент. Много собственици са притеснени, че кастрираният домашен любимец ще загуби своята жизненост. Темпераментът и интелигентността не се повлияват от кастрацията. Напротив, много нежелани качества, следствие на хормоналното влияние, могат да изчезнат след операцията. Вашето животно няма да стане по-малко емоционално или по-малко игриво, нито пък ще ви отбягва.

Ефект върху сексуалното поведение. Сексуалното поведение обикновено изчезва след кастрацията. Но при животни, които вече са изпитали сексуална активност, някои признаци може да се запазят. Поведение, което изглежда, че е сексуално мотивирано, може да се предизвиква от други причини. Заскачването, проявено от кастрирани кучета например, е белег на доминиращо поведение. Мастурбацията при мъжки котки и кучета може да се появи след кастрацията. Това се случва при мъжкари, които са имали сексуален живот преди кастрацията.

За болшинството животни кастрацията ефективно елиминира развитието и прогресирането на обсебващото сексуално поведение.

Ефект върху неподходящото уриниране и дефекиране. Кучетата и котките могат да уринират или дефекират на нежелани места във вашия дом, което може да се дължи на: маркиране на територия, поради безпокойство или за да демонстрират сексуална зрялост. Тъй като това поведение е само частично под хормонален контрол, мъжки или женски животни могат да започнат да уринират и дефекират на неподходящи места дори и след кастрацията.

Ефект върху бягствата и скитането. Кастрираното животно е по-малко склонно към бягство от дома и скитане. Кастрираните мъжки кучета и котки маркират по-малки територии извън дома и са по-малко склонни към конфликти със съперници.Сбиванията при мъжките с други мъжки значително намаляват.

Ефект върху телесното тегло. Следете внимателно теглото на животното ви след кастрацията. Променете количеството храна, за да предотвратите напълняването. Предложените количества на опаковките на храната за животни са само за общи указания. Контролирайте храненето на вашето животно според неговите физически изисквания и външния му вид. Намаляването на телесното тегло изисква внимателно наблюдение от вашия ветеринарен лекар, особено при силно затлъстели животни.

Интензивността на другите типове агресия, например доминиращата агресия, също много намалява.

Когато така наречената раздразнителна агресия при женските е свързана с хормонални дисбаланси, лъжлива бременност или раздразнение, дължащо се на самата разгоненост, тя напълно се елиминира чрез кастрацията.

Ако се притеснявате, че кучето няма да пази дома ви след кастрацията, то знайте, че териториалната агресия не се намалява от кастрирането.

Ако вашият домашен любимец не е предназначен за развъждане, съветваме ви да го кастрирате, за да предотвратите агресивността, дължаща се на сексуалните хормони.

Въпреки че кастрацията не е единственото лечение за агресивност, тя много помага да се намали тежестта и прогресирането, и е първата стъпка към разрешаването на проблема “агресивно поведение”. Специфичната диагноза на типа агресивност, проявявана от вашето животно, определяне на ситуациите, които я предизвикват и обучението на животното да се държи различно, остават от съществено значение.

В заключение ­ кастрацията намалява много поведенчески проблеми, както и предпазва животните от редица заболявания.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече