Новет – Животните и ние

гр. Пловдив
бул. България №276

0888 83 83 42

032 96 31 29

понеделник до петък: 8:00 – 19:00
събота и неделя: 9:00 – 18:00

Още контакти и карта ➝

Защо наказанието се проваля, какво върши по-добра работа?

Защо наказанието се проваля, какво върши по-добра работа ? Накзването на кучето често не върши никаква работа и дори може

да влоши съществуващ поведенчески проблем , или да предизвика такъв.

Три важни правила трябва да се спазват , за да бъде ефективно наказанието.

Наказанието трябва да се случва всеки път , когато и нежеланото поведение се случва. Наказанието трябва да идва 1 до 2 секунди след нежеланото поведение. Наказанието трябва да бъде такова , че да спре нежеланото поведение от повторение в бъдещето, но не и такова , че да наплаши кучето. Както става ясно от двата следващи примера , не е лесно да се изпълнят тези 3 критерии. Поради това често наказването не върши работа при решаването на поведенчески проблеми и не трябва да е първи избор за обучение. Позитивното стимулиращо и възнаграждаващо обучение , при което животните се награждават за правилното поведение е безопасно и по-ефикасно. Наказването учи животното какво не трябва да прави , но не може да го научи на това какво всъщност искаме от него да прави.

Пример А

Проблемно поведение – кучето се качва по мебелите.

Реакцията на стопанина :

Всеки път , щом види кучето на дивана/леглото/фотьойла , стопанина започва да му крещи и да го заплашва с руло от вестник. Щом види това , кучето слиза.

Резултат : Кучето продължава да се качва по мебелите , въпреки че прави това по-рядко в присъствието на стопанина. Тъй като се качва по мебелите когато стопанина не е наоколо , не се изпълнява правило номер 1 , т.е. понякога кучето получава наказание , понякога – не. Става така че наказанието в случая не върши работа. Ако стопанина се дразни все повече и повече от кучето , което се качва по мебелите , може да повиши сериозността на наказанието и в зависимост от темперамента на животното то може да стане страхливо и да започне да избягва стопанина или дори да започне да ръмжи и да хапе когато стопанина го приближава.

Предложение за решение :

Успехът ще бъде по-голям ако собственика блокира достъпа на кучето до мебелите когато не е наоколо ( оставя кучето в клетка или в определена стая ) . Може и да се направи така, че да не е така привлекателно да се катери по диваните и леглата като се покрият с найлон например.В същото време на кучето се предоставя комфортно легълце за него и се награждава всеки път когато го намерим да спи в него.

Пример Б

Проблемно поведение – кучето поздравява хората като скача по тях

Реакцията на стопаните :

Всеки път когато кучето скача по тях , го ритат или блъскат с коляно в гърдите.

Резултат : Кучето избягва съпруга (най-едрият мъж в семейството; ритал го е достатъчно силно, за да се страхува от него ) , но продължава да скача по всички други. Много кучета са силно мотивирани да поздравяват хората като се приближават до лицата им. В повечето случаи ритането или блъскането с коляно на такива кучета е с по-малко влияние от желанието им да поздравяват хората като скачат по тях. В допълнение , тъй като не всички хора които кучето поздравява ще го ритат или блъскат с колена , наказанието не изпълнява правило номер 1 ( да се случва всеки път , когато се яви нежеланото поведение ) .

Третото правило също не е изпълнено, тъй като фактически не всеки път кучето възприема блъскането сколяно като наказание , а често го възприема като показване на внимание и награда за скачането му.

Предложение за решение :

Вместо да се опитват да наказват кучето за скачането му по хората , стопаните трябва да използват позитивно стимулиране за да научат кучето да сяда когато посреща или се радва на някого. Сядането е алтернативата на това поведение и се награждава чрез галене или лакомство.

Подходяща промяна на поведението

Тези примери подчертават факта че когато трите правила за наказание не са изпълнени, поведенческите проблеми могат да се влошат , и връзката между стопанина и кучето безвъзвратно да се разруши. Когато наказанието се изпълнява неправилно ,то ще изглежда непредсказуемо и несправедливо и затова много животни стават неспокойни , раздразнителни или страхливи около стопанина който изпълнява наказанието. Когато наказанието се използва за да се обучава животно , което вече е страхливо и неспокойно, неговите страх и безпокпойство се задълбочават и може да доведат до агресия.

Ако вашето животно показва неприемливо поведение , консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Той ще ви помогне да изградите правилна програма за промяна наповедението , която фокусира върху положителното стимулиране , или ще ви насочи към някой с повече опит в тази сфера.

Използваме бисквитки за да подобрим вашия престой на сайта. Оставайки на сайта вие се съгласявате с нашата политика за бисквитки. Приемам 🍪 Научете повече